top of page

Jaipur

Jaipur, de grootste stad van de Rajasthan en tevens de hoofdstad, wordt de "roze stad" genoemd vanwege de karakteristieke kleur van haar gebouwen.  Deze werden oorspronkelijk in deze kleur geschilderd om de rode zandsteenarchitectuur van de Mughal-steden te imiteren. Mughal-architectuur is een door de Mughals in de 16e eeuw ontwikkelde bouwstijl, een amalgaam van islamitische,

Perzische en Indiase architectuur.

De huidige roze kleur is te danken aan de renovatie van de beschilderingen van de gebouwen ter gelegenheid van een bezoek van de Prins van Wales in 1876.

Jaipur is een zeer schilderachtige stad met prachtige paleizen, forten en historische monumenten.

Het Paleis van der Winden (Hawa Mahal), gebouwd in rode en roze zandsteen, staat aan de rand van het Stadspaleis van Jaipur en strekt zich uit tot de koninklijke harem.  De unieke gevel van vijf verdiepingen lijkt op de honingraat van een bijenkorf met zijn vele balkons versierd met ingewikkeld traliewerk.

Het stadspaleis, dat de paleizen Chandra Mahal en Mubarak Mahal omvat.      Een deel van het Chandra Mahal Paleis is ingericht als museum, maar het grootste deel blijft een koninklijke residentie.

Amber Fort, het fort dat Jaipur domineert vanaf de top van een heuvel.  Dit prachtige en weelderige paleizencomplex, opgetrokken uit rode zandsteen en marmer, strekt zich uit over vier niveaus, elk met een eigen omheining en toegangspoort.  Het bestaat uit de Diwan-i-Aam of "Publieke Audiëntiezaal", de Diwan-i-Khas of "Private Audiëntiezaal", de Sheesh Mahal (Paleis van Spiegels) of Jai Mandir en de Sukh Niwas waar de koelte kunstmatig wordt bewaard door lucht die over een waterval in het paleis wordt geblazen.

Het Gem Palace is al meer dan honderdzestig jaar één van de oudste juweliershuizen van India.  Juweliers van de sterren en Maharadja's, leden van de Kasliwal familie hebben een blijvende en relevante positie in de juwelenhandel sinds de jaren 1700.

Jaipur is ook de edelsteenhoofdstad van de wereld. Zo wordt bijvoorbeeld 80% van de ruwe smaragden hier gepolijst.  Het is niet alleen een enorme markt, het heeft ook snij- en fabricagewerkplaatsen.  Het waren de maharadja's die in de 18e eeuw voor het eerst edelstenen naar Jaipur brachten voor hun eigen noden. Vandaag bedraagt de verkoop van juwelen en edelstenen meer dan 30 miljard euro per jaar.

Stersaffier

Smaragden

bottom of page